Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014

“Stoner” By John WilliamsStoner”
By John Williams

O William Stoner είναι ένα αγροτόπαιδο από ένα χωριό της Columbia. Γεννήθηκε το 1891 και μεγάλωσε στο χωριό του βοηθώντας τους αγρότες γονείς του. Ψηλός, αδύνατος με γυρτούς ώμους από τα λόγια που δεν είπε ποτέ, από τα καθήκοντα που δεν παρέλειψε. Βρέθηκε στο ομώνυμο πανεπιστήμιο της περιοχής να φοιτήσει στο νέο τμήμα το College of Agricalture. Εκεί σύντομα στράφηκε στο τμήμα της λογοτεχνίας κάτω από την περίεργη επιρροή ενός καθηγητή μεγάλης ηλικίας που μπορούσε να ειρωνευτεί όλους και να χλευάσει όλα. Με τη βοήθειά του παρόλα αυτά, ο Stoner βρέθηκε να διδάσκει στο πανεπιστήμιο αντί να γυρίσει πίσω στο χωριό του.

Στο βιβλίο του John Williams  παρακολουθούμε την εξέλιξη της ζωής του Stoner από το 1910 που βρέθηκε εκεί ως πρωτοετής φοιτητής μέχρι τη στιγμή που πεθαίνει στις τελευταίες γραμμές του βιβλίου σ’ ένα καταπληκτικό κλείσιμο λογοτεχνικού έργου: Είναι άρρωστος πια, ξαπλωμένος στο κρεβάτι του καταφέρνει να πάρει στα χέρια του το βιβλίο του και

 “The fingers loosened, and the book they had held moved slowly and then swiftly across the still body and fell into the silence of the room.”Ένα καταπληκτικό βιβλίο, ούτε μία λέξη δεν περισσεύει, για έναν άνθρωπο που δεν έκανε τίποτα συναρπαστικό στη ζωή του, τίποτα εξωφρενικό, τίποτα «ενδιαφέρον». Παρόλα αυτά ο John Williams έγραψε ένα αριστούργημα για αυτόν τον άνθρωπο.

Ένα βιβλίο από αυτά που δεν γίνονται best sellers, που κάποιος τα ανασύρει από το σωρό και το ανακαλύπτουμε και οι υπόλοιποι. Ένα βιβλίο κλασικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου