Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο, 27 Δεκεμβρίου 2014

Everyman by Philip Roth


                   


O Philip Roth γεννήθηκε το 1933 όπως και ο ήρωάς του -χωρίς όνομα- στο βιβλίο του “Everyman”. Αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα με την υγεία του όπως και ο ήρωάς του. Ζει ακόμα και είναι 81 χρόνων, σε αντίθεση με τον ήρωά του που πεθαίνει στην πρώτη σελίδα του βιβλίου, σε ηλικία 71 χρόνων.

Πολλά από τα βιβλία του, έχουν έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία αλλά και πολλές πληροφορίες που μπερδεύουν τον αναγνώστη σχετικά με το κατά πόσο είναι αυτοβιογραφικές.

Ο Philip Roth είναι ο τρίτος εν ζωή αμερικανός συγγραφέας τα έργα του οποίου εκδόθηκαν από την Library of America.

Ο τίτλος του βιβλίου  Everyman” αποτελεί και τίτλο θεατρικού του 15ου αιώνα, αγνώστου συγγραφέα, με θέμα την σωτηρία του ανθρώπου και τι μπορεί να κάνει για να την πραγματοποιήσει. Είναι ένα χριστιανικό έργο και αναφέρεται στην πάλη ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Περιλαμβάνει αλληγορικούς χαρακτήρες και στο τέλος της ζωής του ήρωα ο μόνος άνθρωπος που μένει δίπλα του είναι αυτός που αντιπροσωπεύει «το καλό», τις καλές πράξεις. Όπως και στον Roth, όπου ο μόνος που μένει δίπλα στον ήρωα, είναι η καλόκαρδη κόρη του.

Στο “Everyman” του Philip Roth, ο εβραίος πατέρας του ήρωά του, ιδιοκτήτης μικρού χρυσοχοείου στην Αμερική της δεκαετίας του ‘40 και του ’50, για να προσελκύσει και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής, έχει ονομάσει την επιχείρησή του Everymans Jewelry Store.

Το βιβλίο αρχίζει με την κηδεία του ήρωα και συνεχίζεται με την αφήγηση της ζωής του, επικεντρώνοντας στις δύο τελευταίες δεκαετίες, αλλά και κάποιες διηγήσεις από την παιδική του ηλικία. Διαδραματίζεται στο Elizabeth,  λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Newark, New Jersey  όπου μεγάλωσε ό ίδιος ο συγγραφέας.

Θίγει θέματα όπως τα γηρατειά, η αρρώστια, η διάθεση του ανθρώπου που μεγαλώνει,  καθώς βλέπει την ενεργητικότητά του να χάνεται και το τέλος να πλησιάζει.

Δεν το θεωρώ απαισιόδοξο βιβλίο. Είναι ρεαλιστικό. Και όπως λέει η αγαπημένη κόρη του στην κηδεία του: «Λοιπόν έτσι συμβαίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, μπαμπά.» και μετά επαναλαμβάνοντας τα ίδια του τα λόγια που της έρχονται στο μυαλό: « Δεν μπορείς να ξαναφτιάξεις την πραγματικότητα, απλώς πάρτην όπως έρχεται».

Αυτή είναι η πραγματικότητα λοιπόν. Ήταν νέος, παντρεύτηκε τρεις φορές, γνώρισε πολλές γυναίκες, επαγγελματική επιτυχία, αλλά φτάνει σε μια ηλικία-που βέβαια πάντα πιστεύουμε ότι δεν είναι ακόμα η κατάλληλη - που το σώμα χάνει τη δύναμη και την υγεία του και το πνεύμα επηρεασμένο αρχίζει να ελπίζει και να χαίρεται όλο και πιο δύσκολα για κάτι. Γνωστοί του αρρωσταίνουν ή πεθαίνουν. Mια φίλη, δίνει τέλος στη ζωή της διότι δεν μπορεί να υποφέρει άλλο τους τρομακτικούς πόνους της αρρώστιας της. Αναρωτιέται μήπως ήρθε η ώρα να κάνει το ίδιο και αυτός, καθώς έχει κουραστεί από τις συνεχείς νοσηλείες και επεμβάσεις στην καρδιά του. Όμως σκέφτεται πως δεν μπορεί να το κάνει αυτό στην αγαπημένη του κόρη.

Πολύ ωραία αφήγηση, χαρακτήρες που τους θυμάσαι. Όμως θα το συνιστούσα κυρίως στους αναγνώστες που πλησιάζουν στις ηλικίες που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας. Τότε που χρειάζεται να μείνεις ακλόνητος απέναντι στους αέρηδες και να πάρεις τα πράγματα όπως έρχονται. Τότε που δίπλα σου θα είναι μόνο οι άνθρωποι που σε αγάπησαν πραγματικά. Διότι όπως λέει ο Philip Roth:

“There is no remaking reality, just take it as it comes. Hold your ground and take it as it comes”.

1 σχόλιο:

  1. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=498257&h1=true#commentForm Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Philip Roth στη γαλλική Le Monde τον Φεβρουάριο του 2013.

    ΑπάντησηΔιαγραφή