Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

The Corrections



by Jonathan Franzen


·         Ο Jonathan Franzen γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1959, στο Western Springs στο Illinois των ΗΠΑ.

Το τρίτο παιδί μιας μικροαστικής οικογένειας στις Μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ. Οι πραγματιστές γονείς του δεν έχουν στις βασικές τους αξίες την πνευματική καλλιέργεια και δεν θεωρούν την Τέχνη αξιόλογη ενασχόληση για κανέναν από τους τρεις γιους τους. Στρέφουν τον μικρότερο προς τις θετικές επιστήμες. Παρόλα αυτά ο  Jonathan θα γίνει μετά από χρόνια εξώφυλλο στο περιοδικό Time με τον τίτλο του σημαντικότερου εν ζωή αμερικανού συγγραφέα.

Το βιβλίο του “The Corrections (ελληνική έκδοση « Οι Διορθώσεις», Ωκεανίδα 2002) κυκλοφορεί στη χώρα του, την πρώτη του Σεπτέμβρη 2001 και είναι το τρίτο στη σειρά μετά από το « Η Εικοστή Έβδομη Πολιτεία» (1988) και το « Κραδασμοί» (1992). Είναι όμως αυτό που του χαρίζει το σημαντικότερο βραβείο πεζογραφίας στις ΗΠΑ, το National Book Award.

Το επόμενο βιβλίο του εκδίδεται σχεδόν 10 χρόνια αργότερα με τον τίτλο “Freedom” και είναι αυτό που τον κάνει ευρύτερα γνωστό στο διεθνές αναγνωστικό κοινό.

Στο The Corrections έχουμε μια πενταμελή οικογένεια και παρακολουθούμε σε ξεχωριστές ενότητες τη ζωή του κάθε μέλους, με την επιθυμία της κατά τα άλλα επικριτικής μητέρας, να περάσουν για μια τελευταία φορά όλοι μαζί τα Χριστούγεννα στο πατρικό σπίτι, στο St Jude. Η διήγηση πηγαίνει μπρος-πίσω στο χρόνο χωρίς να μπερδεύει τον αναγνώστη και παράλληλα θίγονται πολλά κοινωνικά θέματα, όπως το θέμα του υλιστικού προσανατολισμού της ζωής του μέσου αμερικανού, το έλλειμμα στόχων στη ζωή των ηρώων, την παρέμβαση των γονιών, κυρίως της μητέρας, στη ζωή των ενήλικων πια παιδιών τους, την αρρώστια που προκαλεί άνοια και οδηγεί σε δύσκολα μονοπάτια τον ηλικιωμένο πατέρα, την άρνηση της επαρχιώτικης κοινωνίας στη διαφορετικότητα, το ρόλο της Αμερικής στην παγκόσμια οικονομική κρίση που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.

Είναι αναμφισβήτητα πολύ καλός μάστορας του λόγου, ο Jonathan Franzen.  Απολαμβάνεις την ανάγνωση, βλέπεις τους χαρακτήρες να εξελίσσονται, τις σχέσεις μεταξύ τους να αναδιαμορφώνονται και μοιάζει στο τέλος να τους ξέρεις αυτούς τους ήρωες, όπως με τη λογοτεχνία του 19ου αιώνα στην Αγγλία, στη Ρωσία και τη Γαλλία. Προσωπικά θεωρώ ανιαρά μόνο  κάποια –ευτυχώς ελάχιστα-σημεία, πολύ λεπτομερούς έρευνας για όχι πρώτης σημασίας για το συνολικό έργο θέματα, χωρίς αυτό να είναι πρόβλημα στο σύνολο των 653 σελίδων (από τις εκδόσεις HarperCollins).

Στις μέρες μας - όπως δηλώνει ο ίδιος ο συγγραφέας- το άτομο με τα τόσα προσωπικά, οικονομικά, κοινωνικά προβλήματα που γυρνάει κουρασμένο από τη δουλειά του, δε θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο το οποίο θα του λέει «Ξέρεις δεν είσαι αυτός που νομίζεις. Ψάξε κάτω από τη μάσκα και θα δεις τη φοβερή αλήθεια της ύπαρξής σου». Προτιμάει-συνεχίζει ο Φράνζεν- την εύκολη λύση της τηλεόρασης και του Internet, τα οποία είναι εχθροί του καλού λογοτεχνικού βιβλίου.

Ο J. Franzen ήταν στην Αθήνα στις 28 Απριλίου 2015 σε μια ανοιχτή συζήτηση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Μετά από την εκδήλωση έδωσε συνέντευξη στον Νίκο Κουρμουλή που μπορείτε να διαβάσετε εδώ   

   http://www.stokokkino.gr/article/1000000000008400/Tzonathan-Franzen  

·         Για τους αγγλομαθείς φίλους προτείνω τη συνέντευξη στο The Paris Review στον παρακάτω σύνδεσμο.

 http://www.theparisreview.org/interviews/6054/the-art-of-fiction-no-207-jonathan-franzen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου