Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα της Ύπαρξης

 του Μίλαν Κούντερα




Το βιβλίο αρχίζει με αναφορά στην αιώνια επιστροφή του Νίτσε.

«Ο μύθος της αιώνιας επιστροφής δηλώνει», λέει ο Κούντερα «πως η ζωή που χάνεται οριστικά και δεν ξαναγυρίζει, μοιάζει με σκιά, δεν έχει βάρος, είναι νεκρή εκ των προτέρων, και όσο φριχτή, ωραία και λαμπρή κι αν είναι, αυτή η φρικαλεότητα, η ομορφιά και η λαμπρότητα δεν σημαίνουν τίποτα. Δεν πρέπει να τους δίνουμε μεγαλύτερη σημασία απ’ ότι σ’ έναν πόλεμο ανάμεσα σε δυο αφρικανικά βασίλεια του 14ου αιώνα, που σε τίποτα δεν άλλαξε τον κόσμο, παρόλο που 300.000 μαύροι βρήκαν τον θάνατο έπειτα από απερίγραπτα βασανιστήρια.»

Και συνεχίζει λέγοντας πως αν όμως αυτό επαναλαμβάνονταν στους αιώνες και ο σωρός των νεκρών έφτανε στα ουράνια η ανοησία του θα ήταν αμετάκλητη.

Όμως τα πράγματα στη ζωή μας εμφανίζονται χωρίς το ελαφρυντικό του φευγαλέου χαρακτήρα τους. Βιώνουμε τις καταστάσεις μόνο μία και μοναδική φορά.

Σαν να θέλει να δικαιολογήσει τις επιλογές των ηρώων του που βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως τη Σοβιετική εισβολή στην Πράγα αλλά και στα αιώνια θέματα του ανθρώπου όπως ο έρωτας, ο θάνατος, η δίψα για ελευθερία, η ζήλια, η εξουσία , ο ατομικισμός,  η πάλη για το δίκιο του συνόλου και όλα τα θέματα που καθορίζουν τις ανθρώπινες επιλογές μέσα στη μία και μοναδική ζωή.

Με πικρό σαρκασμό και χιούμορ περιγράφει τη διαφορετική γλώσσα των εραστών, των αγωνιστών, των απλών πολιτών μέσα σε μια κοινωνία που προσπαθεί να αλλάξει ή να την αλλάξει η κάθε εξουσία.

Με απογοητευτική διάθεση απέναντι σε πολλές από τις επιλογές της ανθρωπότητας, όπως για παράδειγμα της αυτοαναγόρευσης του ανθρώπου ως βασιλιά στο βασίλειο των ζώων, αλλά και με ελπίδα την αγάπη την οποία ξεχωρίζει από το σεξ. Ερωτικές ιστορίες του ήρωα και προβληματισμοί που καταλήγουν με την αγάπη στο ψηλότερο βάθρο. Κάθε είδους αγάπη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου