Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022

A Thousand Spledid Suns

 by Khaled Hosseini

Ο εξηντάχρονος Ρασίντ παντρεύεται τη 15χρονη Μαριάμ αλλά αυτή «κάνει το λάθος» να μη μπορεί να τεκνοποιήσει. Μετά από χρόνια ο ίδιος σώζει από τα χαλάσματα του σπιτιού της, όπου σκοτώνεται η οικογένειά της,  μια άλλη 15χρονη την οποία επίσης παντρεύεται. Υφίσταται όμως και αυτή τη βία από τον σωματώδη και ζωώδη Ρασίντ . Το δικό της λάθος: γέννησε ένα κορίτσι. Μέχρι που οι δύο γυναίκες…..

Διαβάζοντάς το νιώθεις να υφίστασαι όλη τη βία, το ξύλο, την αδικία, τον φόβο, την καρτερία, την ανεκτικότητα, το κράτημα της ανάσας των δύο γυναικών κάτω από τη μπούργκα τους.

 Δεν τη φορούσαν πάντα. Μεγάλωσαν σε μια κοινωνία που οι γυναίκες – τουλάχιστον στην πρωτεύουσα Καμπούλ – είχαν ζηλευτές θέσεις εργασίας και προσωπική ζωή ανθρώπινη. Με τους καινούργιους εξουσιαστές, τους ταλιμπάν, έχασαν τη ζωή τους: Απαγορεύονταν να δουλεύουν, να βγαίνουν έξω από το σπίτι χωρίς έναν άντρα, ενώ μέσα στο σπίτι ο άντρας είχε κάθε δικαίωμα στο σώμα και στην ψυχή τους.  Η πλήρης περιφρόνηση της γυναίκας.

Διαβάζοντας την ιστορία του γιατρού Khaled Hosseini δε λυπάσαι, δε θυμώνεις απλά, μόνο πυροδοτείται μια ανάγκη ειρηνικής «συμμετοχής» σε αυτόν τον αγώνα, με όποιον τρόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου