Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Η Εκδοτική Οδύσσεια του “ Οδυσσέα ”

  • Το “ Ulysses “ εκδίδεται για πρώτη φορά στις 2 Φεβρουαρίου του 1922 από τον εκδοτικό οίκο Shakespeare and Company που ανήκει στην Αμερικανίδα Sylvia Beach και βρίσκεται στο Παρίσι. Προηγουμένως είχαν δημοσιευτεί αποσπάσματα του βιβλίου σε δύο λογοτεχνικά περιοδικά ένα αμερικάνικο και ένα αγγλικό.

  • Το 1934 το δικαστήριο στην Αμερική αποφαίνεται ότι το “ Ulysses “ δεν είναι πορνογραφικό βιβλίο και έτσι εκδίδεται από τον οίκο Random House.

  • Στην Αγγλία η πρώτη απεριόριστης κυκλοφορίας έκδοση του Ulysses γίνεται το 1937,πέντε μόλις χρόνια πριν το θάνατο του Joyce, από τον οίκο Bodley Head.

  • Το 1977, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου Hans Walter Gabler επιχειρεί μία αναθεώρηση της κλασσικής έκδοσης του βιβλίου, επειδή είχε διαπιστώσει λάθη στις προηγούμενες εκδόσεις εξετάζοντας φωτοτυπημένα , ως επί το πλείστον, χειρόγραφα. Έτσι το 1984 εκδίδεται στη Νέα Υόρκη από τον εκδοτικό οίκο Garland Publishers το βιβλίο “ Ulysses: A Critical and Synoptic Edition “ , ένα τεράστιο έργο σε τρεις τόμους, στην αριστερή σελίδα οι διορθώσεις στη δεξιά το διορθωμένο κείμενο. Τον αμέσως επόμενο χρόνο ένας νέος τζοϋσικός ερευνητής ονόματι John Kidd παρουσιάζει μια εργασία όπου υποστηρίζει ότι υπήρξε άπειρη προχειρότητα και αντιεπιστημονική δεοντολογία στο έργο του Gabler. Έτσι αρχίζουν οι Πόλεμοι του Joyce όπως ονομάστηκαν όλες οι αντιδικίες στους λογοτεχνικούς κύκλους, σχετικά με το αυθεντικό κείμενο όπως πραγματικά θα το ήθελε ο Joyce.

  • Την αγγλική έκδοση του 1937 ακολουθεί μια επανέκδοση στα 1961από τον Bodley Head και μια στα 1968 από τον εκδοτικό οίκο Penguin.

  • Όμως μετά την ογκώδη αναθεωρημένη έκδοση του Gabler, στα 1984 κυκλοφορεί μια πιο χρηστική αναθεωρημένη έκδοση το 1986, από την Penguin. Σήμερα, η αναθεωρημένη έκδοση του Gabler έχει πέσει σε ανυποληψία.
  • Το 1989 οι Philip Gaskelll και Clive Hart δημοσίευσαν το “Ulysses: A Review of Three Texts” με προτάσεις για αλλαγές στα κείμενα των εκδόσεων του 1922, 1961 και 1984, οι οποίες ακόμα συζητιούνται.

  • Το 1990, ο αμερικανικός οίκος Vintage International επανέκδοσε την πριν από την αναθεώρηση, εκδοχή του Ulysses.

  • To 1992 ο εκδοτικός οίκος Penguin επανέκδοσε την κλασσική εκδοχή του 1968 η οποία βασίζεται στις αρχικές εκδόσεις του 1922 και 1937 που έγιναν αμφότερες όσο ο Joyce ήταν ακόμη εν ζωή. Στη student edition του βιβλίου, ο Ιρλανδός επιμελητής της Declan Kiberd, πρόσθεσε σχόλια συνοπτικά σε κάθε επεισόδιο και αρίθμηση των στίχων που βοηθάει στη μελέτη του έργου.

  • Ο εκδοτικός οίκος Oxford Univercity Press προχώρησε ακόμα παραπέρα και εξέδωσε , άθικτη, την πρώτη έκδοση του 1922!

Σήμερα κλασσική θεωρείται η έκδοση του 1968, η οποία βασίζεται στις δύο πρώτες που ενέκρινε ο ίδιος ο Τζόυς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου