Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 2

 

 

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

 

v 3η χιλιετία π. Χ. πολιτισμός του βορειοανατολικού Αιγαίου, με κέντρο τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Θάσο, Σαμοθράκη αλλά και τμήματα στη Θράκη και την ανατολική Μακεδονία.

Τον πολιτισμό αυτό γνωρίζουμε καλύτερα από τη μελέτη αρχαιολογικών ευρημάτων της Πολιόχνης στη Λήμνο (οργανωμένη πόλη με πολεοδομικό σχεδιασμό, αμυντικό τείχος, αποχετευτικό δίκτυο). Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα πρέπει να θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρωπαϊκής ηπέιρου.

 3η χιλιετία π. Χ.  κυκλαδικός πολιτισμός,  με κέντρο τα νησιά Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο, Σίφνο, Μήλο, Αμοργό, Θήρα κ. α.

Πρώτοι οι κάτοικοι των Κυκλάδων ναυπήγησαν πλοία, που είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε ανοιχτή θάλασσα, έτσι κυριάρχησαν στο Αιγαίο κατά την τρίτη χιλιετία π. Χ.

 Στις αρχές τις 2ης χιλιετίας π. Χ. περιορίζεται ο ρόλος τους λόγω της ανερχόμενης Μινωικής δύναμης.

 

v Μινωικός πολιτισμός.

Οι ιστορικοί χωρίζουν τον Μινωικό πολιτισμό σε 4 περιόδους:

·        2600 π. Χ. – 1900 π. Χ. προανακτορική περίοδος

·        1900 π. Χ. – 1700 π. Χ. παλαιοανακτορική περίοδος: Για πρώτη φορά οικοδομούνται συγκροτήματα στην Κνωσό, στη Φαιστό, στα Μάλια και στη Ζάκρο που είναι δυνατόν να χαρακτηριστούν ως ανάκτορα.

Αυτή την περίοδο έχουμε εφεύρεση της γραμμικής Α, μιας γραφής με γραμμικά σύμβολα η οποία χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με μια ιερογλυφική γραφή όπως αποδεικνύει ο δίσκος της Φαιστού. 

Καμία από τις δύο δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.

Από την αρχή αυτής της περιόδου, η Κρήτη σταδιακά κυριάρχησε στο Αιγαίο. 

Είναι μια ειρηνική περίοδος που πήρε το όνομα pax minoica.

Από άγνωστη αιτία τα πρώτα ανάκτορα καταστράφηκαν το 1700 π. Χ. Σύντομα όμως νέα ανάκτορα πολυτελέστερα οικοδομήθηκαν στη θέση των παλιών.

·        1700 π. Χ. – 1400 π. Χ. νεοανακτορική περίοδος.

Την ακμή της διέκοψε δεύτερη στη σειρά καταστροφή γύρω στο 1500 π. Χ. που δεν σήμαινε όμως και το τέλος του πολιτισμού της Κρήτης.

·        1400 π. Χ. – 1150 π. Χ. μετανακτορική περίοδος. 

Τη μυκηναϊκή επικράτηση επικυρώνει η ανεύρεση στην Κνωσό πήλινων πινακίδων της γραμμικής Β’ , γραφής η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους Μυκηναίους.

 


v Μυκηναϊκός πολιτισμός (1600 π.Χ. – 1100 π. Χ.)

 Την ύστερη εποχή του χαλκού εξελίχτηκε ο πρώτος μεγάλος ελληνικός πολιτισμός (Μυκήνες, Άργος, Τίρυνθα, Πύλος, Ορχομενός, Θήβα, Αθήνα, Ελευσίνα, Μαραθώνας, Ιωλκός).

Πρώτες ανασκαφές στις Μυκήνες το 1876 από τον Ερρίκο Σλήμαν. Μέχρι τότε οι πληροφορίες μας για τον μυκηναϊκό πολιτισμό ήταν από τα Ομηρικά έπη.

 Το 1952 αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β’ από Ventris και Chadwick.

 Αυτή είναι η πρωτοϊστορική περίοδος της ελληνικής ιστορία.

 

 Η επιστημονική έρευνα όρισε την αρχή της ελληνικής ιστορίας μετά την κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου, περίπου το 1100 π. Χ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου