Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 1.

 



 Μεσοποταμία

v Την 7η χιλιετία π.Χ. στις βόρειες περιοχές της Μεσοποταμίας φαίνεται να αλλάζει ο τρόπος ζωής του ανθρώπου.

Μέχρι τότε κυνηγούσε άγρια ζώα και μάζευε καρπούς από τα δέντρα (θηρευτικό- συλλεκτικό στάδιο της οικονομίας). Εκεί περνάει σε μόνιμη κατοίκηση και καλλιέργεια της γης (παραγωγικό στάδιο).

 

Την 4η χιλιετία π. Χ. φτάνει στην περιοχή ένας δημιουργικός λαός, οι Σουμέριοι. Αυτοί οργανώνονται σε πόλεις, τις οποίες διακοσμούν με μεγάλα ανάκτορα, ναούς και τις οχυρώνουν με ισχυρά τείχη.

Οι Σουμέριοι,

·         ανακάλυψαν τον τροχό, που χρησιμοποιήθηκε στην άρδευση, στην κατασκευή άρματος κλπ,

·         κατασκεύασαν μεταλλικά εργαλεία, άροτρο κλπ,

·         πέτυχαν την αποβουτύρωση του γάλακτος,

·         κατασκεύασαν πλίνθους από άργιλο, που χρησιμοποιήθηκαν ως οικοδομικό υλικό, πήλινες πινακίδες για γραφή,

·         ανέπτυξαν εμπορικές σχέσεις με άλλους λαούς (στον Καύκασο, τη Μικρά Ασία, τις Ινδίες),

·         επινόησαν τα πρώτα νομίσματα (ράβδους χρυσού και ασημιού, δαχτυλίδια) για να διευκολύνουν τις συναλλαγές τους.

 

v  Την 3η χιλιετία π. Χ. φτάνουν τα πρώτα φύλα σημιτικής καταγωγής. Συγκρούονται με τους Σουμέριους, κυριαρχούν και γίνονται οι άμεσοι διάδοχοι και συνεχιστές τους.

Τον 18ο αι. π. Χ. οι σημιτικοί λαοί της Μεσοποταμίας εισήλθαν σε περίοδο μεγάλης ακμής. Το γεγονός οφείλεται στον Χαμουραμπί (1), έναν σπουδαίο ηγέτη που κατόρθωσε να ενώσει όλους τους λαούς της περιοχής σ’ ένα ενιαίο κράτος με πρωτεύουσα τη Βαβυλώνα, την πρώτη μεγαλούπολη της Ιστορίας.

Αυτήν την εποχή γράφτηκε και το πρώτο λογοτεχνικό έργο, το «Έπος του Γκιλγκαμές».

Το βαβυλωνιακό κράτος είχε να αντιμετωπίσεις πολλές εισβολές, ένας πολεμικός λαός μάλιστα οι Ασσύριοι επικράτησαν από τον 12ο μέχρι τον 7ο αι. π. Χ., όμως τελικά οι υποτελείς ξεσηκώθηκαν και δημιουργήθηκε το νέο βαβυλωνιακό κράτος με πρωτεύουσα πάλι τη Βαβυλώνα η οποία διακοσμήθηκε με μεγάλα και εντυπωσιακά κτίρια και επέκτεινε την κυριαρχία του μέχρι τη Μεσόγειο.

 Το 538 π. Χ. το νέο αυτό βαβυλωνιακό κράτος καταλύθηκε από τον Κύρο τον Β’, τον βασιλιά των Περσών και έτσι ολόκληρη η Μεσοποταμία αποτέλεσε τμήμα της περσικής αυτοκρατορίας μέχρι την κατάκτησή της από τον Μ. Αλέξανδρο το 330 π. Χ.

 


(1) Οι νόμοι του Χαμουραμπί, του απόλυτου μονάρχη του αρχαίου βαβυλωνιακού κράτους (που είχαν δεχτεί την επίδραση σουμερικών νόμων) σώζονται μέχρι σήμερα χαραγμένοι σε μία στήλη από βασάλτη, και βρίσκονται στο Λούβρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου